Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Savjeti  »  Što je to hijaluronska kiselina?

Što je to hijaluronska kiselina?

Objavljeno je u kategoriji Savjeti       
Što je to hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je osnova suvremenih tretmana promicanih kozmetičkim salonima postala je jedan od glavnih sastojaka mnoge kozmetike. Ali što uistinu jest ta hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina nije .... kiselina

Hijaluronska kiselina je višešećer (glukozaminoglikan) koji ima oblik prozirnog gela. Sa gledišta kemije ta tvar nije kiselina. Ni na kakav način to ne smanjuje njezino značenje. Hijaluronska kiselina je jedan od osnovnih elemenata strukture kosti i kože. Kod čovjeka ta tvar gradi temelje među ćelijama kože. Osim toga hijaluronska kiselina se također nalazi u zglobovima.

 

Kakvu ima funkciju?

Hijaluronska kiselina koja se nalazi u epidermi veže vodu (čestica kiseline veže čak do 250 čestica vosde). To je utoliko bitno da značajan dio ljudskog tijela je voda (oko ¾ cijele težine). Ovaj popularan glukozaminoglikan održava odgovarajuće navlaženje kože. Odgovarajuči sadržaj hijaluronske kiseline u temelju među ćelijama određuje elastičnost kože. S godinama količina te tvari koja veže vodu je sve manja. To vodi do gubitka elastičnosti epiderme. Prirodna posljedica takvog procesa je pojavljivanje sitnih bora i dalje do sve dubljih bora. Proces starenja kože je dakle usko vezan za gubitak hijaluronskee kiseline.

Vrijedi obratiti pozornost i na to da ta prirodna tvar u obliku prozirnog gela ima utjecaj ne samo na izgled ljudske epiderme. Hijaluronska kiselina sadržana u zglobovima podmazuje zglobove i odgovara za zaštitu njihovih ćelija.

Hijaluronska kiselina sadržana u kozmetici (kreme, gelovi) ima savršene navlažujuće učinke. Što je važno ova tvar je potpuno sigurna i za osobe koje imaju probleme s alergijom.