Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Problemi  »  Kako ublažiti bol grla?

Kako ublažiti bol grla?

Objavljeno je u kategoriji Problemi       
Kako ublažiti bol grla?

Grlobolja može doći u svako godišnje doba – jednom je njezin razlog niska temperatura, drugi put dugotrajan boravak u klimatiziranoj prostoriji. Kako se protiv nje boriti?

U mnogim slučajevima grlobolja, posebno ako nije dugotrajna i jako intenzivna, ne zahtijeva specijalističko liječenje i možemo se protiv nje boriti na domaći način. Ali ako je bol sve veća i prate je drugi simptomi, kao što je osip, visoka temperatura, problemi s disanjem, gnoj ili povećani limfni čvorovi, treba posjetiti doktora.

Grlobolja može biti trenutnog karaktera i biti uzrokovana naglom promjenom temperature zraka. Ali često je rezultat virusne infekcije, može često biti oznaka opće prehlade. Zbog toga što antibiotici nisu učinkoviti u borbi protiv virusa, treba osim liječenja same prehlade isto tražiti lokalne načine ublažavanje boli grla. Najjednostavnije je kupiti tablete za sisanje, ali u borbi protiv infekcije možemo također koristiti domaće načine. Spadaju u njih: ispiranje toplom vodom sa soli ili biljem, na primjer od crne bazge, kamilice, lipe, kadulje; ispijanje toplih (ali ne vrućih) pića, prije svega mlijeka s medom i češnjakom; inhalacije koje ublažavaju grlobolju i vlaže grlo. Učinkovite će se također pokazati sigurno obloge od toplog krumpira ili vode sa octom.   

Nekada je grlobolja uzrokovana anginom, to jest bakterijskom infekcijom. Simptomi su tada višestruko jači, pojavljuje se visoka temperatura, nekada su povećani limfni čvorovi, može se pojaviti gnoj. U takvoj situaciji je neophodna posjeta kod liječnika koji će nam propisati odgovarajuće antibiotike, ali osim toga možemo ublažavati simptome koristeći navedene obloge ili ispiranje.