Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Bolesti  »  Neuroza straha – simptomi i liječenje

Neuroza straha – simptomi i liječenje

Objavljeno je u kategoriji Bolesti       
Neuroza straha – simptomi i liječenje

U općem osjećanju nekako sukladno nazivu neuroza asocira na probleme sa živčanim sustavom koji izazivaju svojevrsnu nestabilnost i nervoznost. Ali medicina je kvalificira kao psihogene probleme uzrokovane konfliktima ili traumom psihičke naravi ili genetskim osobinama ličnosti.

Osnovni element svih neuroza je strah, zbog toga psihijatri koriste danas dio termina problemi od strahova u odnosu na neuroze raznih tipova. Ali u neurozi straha nemir, tenzija, osjećaj ugrožavanja, strah, su na prvom planu. Istovremeno s lošim raspoloženjem, problemima sa spavanjem i koncentracijom, apatijom, emocionalnim problemima se mogu pojavljivati somatski simptomi – glavobolje, bolovi srca, želuca, problemi s vidom i sluhom, utrnuća, paralize, proljevi ili zatvori, problemi s ravnotežom i niz drugih. Ne uvijek smo svjesni da različiti simptomi ne moraju potvrđivati bolest određenog organa i da budu simptom neuroze straha. U te vrste slučajeva specijalist bez problema prepozna odgovarajuće porijeklo naših problema.

 

Neuroza se može i treba je liječiti. Postoji nekoliko psiholoških metoda borbe protiv te bolesti, počinjući od blage interpersonalne ili spoznajno-behavioralne psihoterapije, do regresivne relaksacije ili meditacije. U težim slučajevima se primjenjuju farmakološka sredstva. Izbjegavati napade panike ili boriti se protiv fobija možemo isto tako samostalno prije svega koristeći različite tehnike relaksacije – sposobnost relaksacije je jako bitna u borbi protiv straha. Isto korisne se mogu pokazati vježbe disanja. Nekada je dovoljna prisutnost druge osobe da bi pobijedili nemir koji nama vlada. Dabra metoda je isto tako skretanje pozornosti na nešto drugo od nečega, što budi strah.