Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Pretrage  »  Kakve pretrage trebaju sistematično raditi muškarci?

Kakve pretrage trebaju sistematično raditi muškarci?

Objavljeno je u kategoriji Pretrage       
Kakve pretrage trebaju sistematično raditi muškarci?

Sistematično provođene pretrage je najučinkovitiji način preventive za ogroman broj bolesti. Muškarci često ne idu kod doktora smatrajući da ako ih ništa ne boli, sve je u redu.

Ali tipične bolesti za taj spol kao što je dijabetes, arterioskleroza, koje vode do infarkta ili tumori ne pokazuju u ranoj fazi razvoja vidljive i bolne simptome. Preventiva je uvijek jednostavnija od liječenja, a bolesti otkrivene u početnoj fazi su često jednostavne za eliminaciju tako da se poduzimaju liječnička ili preventivna djelovanja. U osnovne pretrage koje treba provoditi sistematski spadaju (po dobnim skupinama):

18. – 39. godina, Svake godine: krvni tlak, kontrola težine i visine, posjeta stomatologu. Svake 2-3 godine: razina kolesterola i morfologija krvi.

40. – 65. godina: Svake godine: kontrolne pretrage vezane za tumor (kože, štitnjače, limfnih čvorova, prostate i debelog crijeva), uglavnom fizičkih parametara, kao što su tumori, otečena mjesta, pravilna veličina, promjene na koži. Osim toga krvni tlak, posjeta kod stomatologa, razina kolesterola i morfologija krvi. Svake 2'3 godine je nužno: provjeriti tjelesnu težinu, kontrola prekomjerne tjelesne težine i količine masnog tkiva, pretrage stolice što se tiče krvi, posjeta kod okulista i pretrage za glaukom. Malo više, jer svake 3'5 godina, treba provesti kontrolu šećera u krvi, pretrage prostate, kontrolu razine testosterona i EKG srca.

Iznad 65. godine života: Svake godine treba provjeriti krvni tlak, pretraga stanja kože, štitnjače, limfnih čvorova, prostate i debelog crijeva što se tiče tumora, kontrola uzoraka stolice što se tiče prisutnosti krvi, razina kolesterola, morfologija krvi i prostate. Svake 2'3 godine treba provjeravati razinu hormona štitnjače i šećera u krvi, provoditi osnovne pretrage mokraće, EKG srca, koncentraciju testosterona i okulističke pretrage.

Naravno to su samo najvažniji setovi obveznih pretraga kojih broj raste s godinama. Poslije verifikacije nalaza liječnik može dati uputnicu za detaljniju analizu.