Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Savjeti  »  Učinkovite metode zaštite od karijesa

Učinkovite metode zaštite od karijesa

Objavljeno je u kategoriji Savjeti       
Učinkovite metode zaštite od karijesa

Klasificiran kao civilizacijske bolesti i procjenjuje se da se odnosi na 98% Poljaka. Glavni njegov razlog je dijeta koja sadrži mnogo šećera i nedostatak brige za higijenu usne šupljine.

Ostaci hrane stvaraju zubni plak koji tijesno prianja zubima. Pod utjecajem prisutnih u usnoj šupljini bakterija je sve tvrđa i stvara zubni plak. Taj proces počinje već jedan sat od posljednjeg obroka. Bakterije također proizvode velike količine kiselina da bi neutralizirale šećer i te kiseline napadaju caklinu i oslabljuju njezinu strukturu. Kako neutralizirati te procese i ne dovesti do nastanka karijesa?

1. Higijena prije svega. Redovno pranje zubi – ujutro, na večer i nakon svakog obroka, precizno po nekoliko minuta i potpomagano odgovarajućom stomatološkom tekućinom. Bitno je dostaviti fluor – u prehrani ga ima premalo, nedostatak vrijedi dopuniti dodacima ili koristiti sredstva za njegu usne šupljina koje sadrže njegove velike količine.

2. Česte posjete kod stomatologa. Stomatolog će odstraniti zubni plak koji s vremenom može stvarati pritisak na desne i uzrokovati njihovo povlačenje i otkrivanje temelja zubi koji zbog toga postaju sve osjetljiviji. Također će izgladiti rubove već napadnutih karijesom zubi, zadržavajući razvoj erozije, preporučiti će odgovarajuće pjene i tekućine za njegu, može primijeniti lakiranje.

3. Dijeta. Glavni materijal od kojeg su izgrađeni zubi je kalcije, dakle trebamo ga dostavljati s D vitaminom koji olakšava njegovo absorbiranje i ograničiti proizvode koji uzrokuju njegovo ispiranje – kavu, čaj, colu, sol, životinjske bjelančevine. Zamjenjivanje slatkiša voćem i grickalica tipa čips svježim povrćem će uzrokovati smanjeno taloženje zubnog plaka i manju proizvodnju kiselina koje su destruktivne za caklinu. Uvođenje mediteranske dijete će uzrokovati također dostavljanje organizmu veće količine vitamina (koja djeluje biocidno A i C i jača količinu krvi u desnama).


Karijes onemogućuje precizno žvakanje hrane. To uzrokuje duže probavljanje, probleme s probavnim traktom, manju apsorpciju sastojaka. U rezultatu nedostatak brige o zubima može voditi do mnogih ozbiljnih komplikacija i bolesti uključujući bolesti kardiovaskularnog sustava.