Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Savjeti  »  Ćelavljenje – kako ga izbjeći?

Ćelavljenje – kako ga izbjeći?

Objavljeno je u kategoriji Savjeti       
Ćelavljenje – kako ga izbjeći?

Gusta kosa je mitološki simbol muškarca, dovoljno je spomenuti Samsona ili Herkula. Ali kod svakog trećeg muškarca između 25 i 45 godine života počinje proces ćelavljenja.

Razlog za ispadanje kose mogu biti hormonalni poremećaji, lijekovi (napr. protiv depresije), stres i loša dijeta. Veliku ulogu igraju također genetski preduvjeti. Najčešći razlog je androgeno ćelavljenje, odnosi se na oko 60% muškaraca poslije 50 godine života. Derivat testosterona – dihidrosteron – uzrokuje da korijeni kose proizvode lagane vlasi umjesto jake i duge kose. Kod muškaraca je prirodno ispadanje oko 100 vlasi dnevno. Kod onih s viškom DHT ta količina uopće nije veća, jednostavno se kosa ne regenerira i ne raste.

Geni ćelavljenja su obično nasljeđivani po ocu. Gubitci počinju od područja oko čela i sljepoočnica ili na vrhu glave i u teškom obliku se mogu pojaviti već u 16-18 godini života. Muški spolni hormoni su isto tako odgovorni za prekomjerno izlučivanje masti – ispadanju kose prethodi pojavljivanje masne prhuti. Tada je moguće korištenje sredstava koja usporavaju razvoj sličnih kvascima mikroorganizama primjenjujući ljekovite šampone koji sadrže sumporan selena i pirition cinka.

Osim hormona i gena vrlo bitan je način života. Neodgovarajuća dijeta uzrokuje intenzivno ispadanje kose. U jelovnik treba uključiti proizvode koji sadrže selen, cink, željezo i vitamine E, C, B, F, dakle morske ribe, mliječne proizvode, pahuljice, grah, povrće. Tog tipa ćelavljenje se zove telegensko i nestaje nakon izravnavanja razine minerala u organizmu. Slična je situacija pri anagenom ćelavljenju koje je uzrokovano dugim liječenjem kemoterapijom, radioterapijom ili antibioticima. Poslije završenog liječenja se kosa vraća u prijašnju normu.

Liječnik dermatolog ili triholog će lako prepoznati o kojem uzroku ćelavljenja se radi i preporučit će odgovarajuće liječenje.