Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Bolesti  »  Astma – kako se protiv nje boriti?

Astma – kako se protiv nje boriti?

Objavljeno je u kategoriji Bolesti       
Astma – kako se protiv nje boriti?

Astma je dugotrajna, upala dišnih puteva, Uzrokom astme je previsoka reaktivnost bronhija. Karakteriziraju je česti, prijelazni povrati dispneje kao rezultat nepropusnosti dišnih puteva. Ubraja se u psihosomatske bolesti.

Razlozi

Astma nastaje kao rezultat interakcija s okolišem oko nas. Kao rezultat sve veće količine zagađenja i uvjeta života koji se mijenjaju stalno smo izloženi kontaktu s mnogim tvarima koje su štetne za organizam. Svi ti čimbenici iritiraju sluznicu dišnih puteva, jer ona u prvom redu dolazi u kontakt s vanjskim svijetom. S vremenom sluznica bronhija počinje prekomjerno reagirati na iritirajuće impulse.

Primjer takve reakcije bronhija može biti alergija. Tvar koja izaziva u organizmu alergiju, mogu biti napr. cvjetovi drveća. U proljeće kada dolazi do cvjetanja, prašine ulaze zajedno s udisanim zrakom u dišne puteve. Sluznica bronhija je stalno iritirana. U jednom trenutku reakcija na prašine je tako jaka da dolazi do obrambenog grča mišića bronhija koji se osjeća kao napad dispneje.

Simptomi

Tipični simptomi napada astme je pojavljivanje napada kašlja i dispneje po noći i ujutro. Između napada većina bolesnika ne primjećuje nikakve simptome. Dispneja i kašalj nestaju samostalno ili nakon liječenja (često je dovoljno brzo primiti lijek koji ukida grč bronhija). Kod nekih bolesnika jedini simptom astme je nepodnošljiv kašalj (tada govorimo o tzv. varijanti astme s kašljem).

U tipične simptome se ubrajaju:

  • dispneja

  • kašalj

  • pritisak u grudnom košu

  • zviždeći dah

Često snaga dispneje ovisi o stupnju kontrole bolesti. Ako astma nije kontrolirana, simptomi se pojavljuju čak dva puta tjedno. Otežavaju život i posao. Tada se mogu pojavljivati teži oblici bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju.

Kod astme je bitno izbjegavanje toga, što može izazvati alergijsku reakciju. Dakle vrijedi: se riješiti zastora, tepiha, jer skupljaju prašinu; ne pušiti u prostorijama u kojima boravi dijete; ne koristiti mirisne praške za pranje, tekućine za ispiranje, štedljivo koristiti parfeme; ne koristiti uređaje za ovlaživanje zraka, jer se u njima mogu razviti štetne gljive; ne uzimati životinje kući, jer napad dispneje može uzrokovati dlaka mačke ili krčka.