Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Bolesti  »  Jeste li spremni na sezonu gripe?

Jeste li spremni na sezonu gripe?

Objavljeno je u kategoriji Bolesti       
Jeste li spremni na sezonu gripe?

Jeste li zabrinuti oko sezone gripe koja nam polako već dolazi? Donosimo vam činjenice s kojima se trebate upoznati.

Simptomi gripe mogu biti:

  • groznica i viska temperatura

  • kronični umor

  • bolovi cijelog tijela

  • glavobolje

  • kašalj

  • začepljen dišni sustav

  • povraćanje

  • proljev i zatvor

Ovi simptom mogu biti uzrokovani nekim drugim stanjima. Ako su prisutni, to ne mora značiti da imate gripu. Osobe koje dobiju gripu često znaju izjaviti da se osjećaju kao da ih je pregazio kamion. Simptomi gripe se obično javljaju iznenada i mogu trajati više tjedana. Ako se osjećate malaksalo, ali i dalje možete obavljati svakodnevne obaveze, vjerojatno se radi o prehladi. No, ako niste u stanju raditi ništa i svaka fizička aktivnost vam predstavlja izazov, velika je vjerojatnost da se radi o gripi. Najbolji i jedini način da sa sigurnošću znate je li riječ o gripi ili prehladi jest da se posavjetujte s liječnikom. On će uzeti u obzir sve vaše simptome. Ako će imati bilo kakve nedoumice, napravit će nekoliko testova. Virusi gripe se neprestano mijenjaju pa je teško predvidjeti kakvi će biti ove ili iduće godine. Stručnjaci očekuju da će biti isti ili barem vrlo slični. Sezona gripe će biti na vrhuncu između prosinca i veljače, ali to ne znači da se samo tijekom tih mjeseci izlažete virusima gripe. Naime, sezona gripe može započeti već u listopadu i trajati do svibnja.

Kako se mogu pripremiti?

Stručnjaci preporučuju da sve osobe starije od 6 mjeseci trebaju primiti cjepivo protiv gripe, naročito ako pate od teških zdravstvenih stanja ili su starije životne dobi. Savršeno bi bilo kada biste cjepivo primili već u listopadu kako biste se što prije zaštitili od gripe. Uz cjepivo možete poduzeti neke mjere, kao što je redovito pranje ruku i prestanak dodirivanja lica, odnosno područja oko očiju, usta i nosa.

Kako zaštititi obitelj?

Svoje voljene potaknite da se cijepe protiv gripe čim cjepivo postane dostupno. Cjepivo je najvažnije za osobe starije životne dobi. Djeca do 8 godina će možda trebati primiti 2 doze cjepiva kako bi bila potpuno zaštićena od gripe. O tome se posavjetujte s liječnikom. Bebe do 6 mjeseci su pod visokim rizikom od nastanka ozbiljnijih komplikacija, ali su premlade da bi primile cjepiva. Zbog toga poduzmite sve mjere opreza i zaštitite prvenstveno sve ukućane, uključujući i sebe.

Izvor