Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Bolesti  »  Šum u ušima – iz čega proizlazi i kako se s njime snalaziti?

Šum u ušima – iz čega proizlazi i kako se s njime snalaziti?

Objavljeno je u kategoriji Bolesti       
Šum u ušima – iz čega proizlazi i kako se s njime snalaziti?

Šum u ušima je mukotrpan problem koji je aktualan za 1 od 5 osoba. Ne izazivaju ga nikakvi zvukovi izvana, a može se osjetiti kao zvonjenje, zujanje, šuškanje ili zviždanje.

Najčešći uzrok nastajanja šumova je začepljivanje uha voskom ili tuđim tijelom. Skoro 80% od njih se odnosi na unutrašnje uho i pojavljuje se kao uzrok nagle ili dugotrajne buke, naglog ohlađivanja organizma, ronjenja, jakog stresa i konzumiranja nekih lijekova (antibiotici, acetilsalicilna kiselina, lijekovi protiv tumora i lijekovi izazivajući mokrenje). Uzrok nastajanja šumova mogu također biti ozlijede glave i ozbiljne bolesti organa sluha, kao neispravan rad slušnih truba, gnojna upala srednjeg uha, otoskleroza ili tumori slušnog živca. Nekada se pojavljuju pod utjecajem bolesti spojenih s kardiovaskularnim sustavom (hipertenzija, dijabetes, arterioskleroza, problemi s bubrezima, bolesti štitnjače). Pojavljuju se također situacije u kojima je teško odrediti razlog njihova nastanka.

Osobama koje se žale na odzvanjanje u ušima najviše smeta nemogućnost smanjenja tog zvuka koji nam smeta. Osim toga se može spajati s drugim problemima, kao što su problemi sa spavanjem, umor, problemi s koncentracijom, vrtoglavice, problemi s pamćenjem, emocionalna napetost i čak depresivna stanja. U takvim slučajevima treba što prije posjetiti liječnika, posebno ako se šum pojavio naglo i prati ga pogoršanje sluha.

Šum u ušima se može liječiti na nekoliko načina. U slučaju poremećaja u središnjem uhu se provodi kirurška operacija. Često se koristi farmakološka terapija s primjenom lijekova za smirenje. Problem može isto tako nestati zahvaljujući slušnom aparatu (koji je preporučen u slučaju pogoršanja sluha) ili maskeru (koji šalje tih signal koji maskira zvonjenje). Ako šumovi proizlaze iz stresa, pomoći će relaksirajuće vježbe. U slučaju nedostatka rezultata liječenja se preporučuje habituacija. Njezin cilj je smanjenje ili potpuni nestanak reakcije organizma na višekratno ponavljane poticaje uz uporabu metoda koje djeluju neposredno na mozak.

Tagovi: