Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Problemi  »  O čemu može svjedočiti bol u grudnom košu?

O čemu može svjedočiti bol u grudnom košu?

Objavljeno je u kategoriji Problemi       
O čemu može svjedočiti bol u grudnom košu?

Bol osjećana u grudnom košu može imati više uzroka, ne moraju nužno biti vezani za samo srce. Jedno je sigurno – u takvom slučaju treba uvijek obavezno posjetiti liječnika.

Ima nekoliko vrsta boli u grudnom košu. Može to biti bol koja stišće, slična ubodu ili takva koja guši i ako nije uzrokovana treningom u teretani – treba odmah kontaktirati liječnika.

Čest uzrok takvih problema može biti početak kardiovaskularne bolesti. Kako ga prepoznati?  To je bol koja je locirana u središnjem dijelu grudnog koša i često ide do ramena, vrata i lopatica. Osjećaj boli je karakterističan stiskajući, nekada čak i guši.

Bol u tom dijelu tijela je često uzrokovana stresom i ne mora odmah značiti srčanu bolest. Takva vrsta boli je vezana također za lupanje srca ili ekstremitete koji trnu. Postoji mogućnost da je to tzv. neuroza srca. Ako liječnik utvrdi da je bol izazvana stresom preporučit će liječenje sredstvima za smirenje ili u obliku psihoterapije.

Problemi kao i njihovi uzroci su uvijek različiti i moraju se pregledavati individualno, jer mogućih uzroka njihove pojave je cijeli popis. Promjene u kičmi koje su vezane za bol u okolini srca pri kašljanju ili pri dubokom disanju, mogu na primjer pokazivati pritisak na živac u okolini kičme.

Čest uzrok bolova u grudnom košu je dolazeći infarkt. To je na žalost oznaka naših vremena i infarkt može pogoditi čak mlade osobe. Uzrok je obično nezdrav način života – pušenje cigareta, nedostatak fizičke aktivnosti, stres ili neliječeni dijabetes. Svi bolovi u okolici srca, posebno oni trajni trebaju biti upozorenje za nas od ozbiljne bolesti i signal da posjetimo liječnika.