Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Pretrage  »  Trudnoća: kakve laboratorijske pretrage provesti?

Trudnoća: kakve laboratorijske pretrage provesti?

Objavljeno je u kategoriji Pretrage       
Trudnoća: kakve laboratorijske pretrage provesti?

Trudnoća je razdoblje u životu žene koje je vezano za česte pretrage. One laboratorijske provođene u vrijeme trudnoće možemo podijeliti na obvezne screening pretrage i tzv. preporučivane pretrage. Saznajte više o njima.

Pretraga mokraće

Među laboratorijskim screening pretragama koje se provode u vrijeme trudnoće praktično prije svake posjete liječnika se nalazi pretraga mokraće. Njezin cilj je praćenje rada bubrega koji u tom razdoblju moraju filtrirati i očistiti značajno (jer oko 30-40%đ više krvi nego prije trudnoće. Otkrivanje bakterije na vrijeme u mokraći i primjena odgovarajuće terapije dozvoljava izbjegavanje hospitalizacije koja postaje neizbježna pri simptomskoj upali mokraćnih puteva. Praćenje količine proteina u mokraći je bitno pri prepoznavanju preeklampsije koja je osim proteina u mokraći karakteristična po hipertenziji.

Na odgovarajući način praćena i liječena preeklampsija daje mogućnost da se izbjegne prijetnja za majku i dijete, preporuke u odgovarajuće vrijeme hospitalizacije i određivanja optimalnog roka porođaja. Kontroliranje šećera u mokraći (glukoze) ima značenja pri praćenju poremećaja gospodarstva karbohidratima i njegova dijagnoza pokazuje sumnje o pojavi šećerne bolesti u trudnoći. Norma je sniženje težine mokraće.


Morfologija krvi

Pretraga morfologije krvi isto kao analiza mokraće, je pretraga koja se često provodi u trudnoći. U trudnoći se može pratiti fiziološko (ispravno) sniženje hematokrita (odnosa sadržaja eritrocita prema sadržaju punog uzorka krvi) hemoglobina, pad broja eritrocita i povećanje leukocita.

Morfologija krvi omogućuje rano otkrivanje promjena u sastavu krvi koje prikazuju patološka stanja vezana za trudnoću koja zahtijevaju brzu ingerenciju liječnika. Dobar primjer je anemija različitog intenziteta. Teška neliječena anemija osim simptoma kao što je umor, nedostatak koncentracije, glavobolja i pospanost, može uzrokovati mane kod djeteta, neispravnosti u razvoju posteljice i čak pobačaj.


Pretraga štitnjače

U prvom trimestru trudnoće se obvezno provodi ocjena funkcioniranja štitnjače buduće majke. Neispravno funkcioniranje štitnjače kod trudnica ima posljedice za razvoj fetusa. Može biti neposredan čimbenik koji ima utjecaj na intelektualan razvoj djeteta, je vezana s rizikom pobačaja. Označivanje u jednom od laboratorija mreže Diagnostyka razine TSH i antitijela protiv antigena štitnjače, tzv. protivtijela anti TPO, omogućuje dijagnozu laganog neispravnog funkcioniranja štitnjače i određivanje njezine eventualne veze s autoimmunizacijskim mehanizmima i također određivanje rizika pojave upale štitnjače nakon rođenja.


Serološki konflikt

Do serološkog konflikta u trudnoći dolazi u rezultatu prelaska krvnih zrnaca u cirkulaciju majke. U ispravnoj trudnoći do kontakta dolazi tek pri rođenju, zbog postojanja tzv. barijere posteljice koje dijeli cirkulaciju djeteta i majke. Raniji kontakt krvnih zrnaca djeteta s krvnim sustavom majke se može dogoditi kao rezultat procedura provođenih unutar maternice za vrijeme trudnoće. U trudnoći se konflikt odnosi najčešće na antigene sustava Rh. U slučaju kada majka ima grvnu skupinu Rh(-), a dijete R(h+), imunološki sustav majke prepoznaje antigen Rh na krvnim zrncima djeteta kao tuđi antigen i počinje proizvodnju svojevrsnih antitijela anti-Rh klase IgG. Antitijela IgG mogu prelaziti preko posteljice. Ako dakle do spomenutog kontakta s krvnim zrncima djeteta dođe za vrijeme, antitijela IgG majke uništavaju krvna zrna djeteta vodeći do anemije fetusa i kao posljedica u najgorem slučaju do pobačaja. Praktično u rezultatu konflikta Ph je ugroženo dijete tek u drugoj trudnoći, jer antitijela anti-Rh kod majke nakon rođenja. Konflikt u drugoj i sljedećim trudnoćama se sprječava tako da se majci daju imuno globulini IgD. Označavanje krvne skupine majke (i oca djeteta), uključujući antigene Rh, se treba provesti u početnom razdoblju trudnoće.