1. Dijeta
Temelj za održavanje zglobova u dobroj kondiciji je primjerno uravnotežena ishrana, bogata kalcijem, vitaminama i mineralima. U svakodnevno ishranu je treba uključiti mliječne proizvode (čaša mlijeka/jogurta, nekoliko žlica svežjeg sira, sirove i drugo), punozrnate proizvode te voće i povrće (naročito mrkvu, peršin, praziluk, ciklu, kupus, krastavce, klice, češnjak, luk, mahunarke, jagode, borovnice, brusnice i citruse). Nevedeni proizvodi spriječavaju degeneraciju, odlagaju staranje te dostavljaju sredstva koja su element zglobne hrskavice. Spretnost zglobova povećaju isto ribe koje su bogate masnim kiselinama omega-3 i vitaminom D. Najbitnije su morske ribe (tuna, skuša, haringa, iverak, list) koje je treba jesti najmanje dva puta tjedno, Sljedeći preporučeni proizvodi su: laneno i repičino ulje, maslinovo ulje, laneno sjeme te orasi. Ishranu je vrijedno obogatiti začinama koji ispravljaju metabolizam ite pomagaju u borbi protiv pretilosti koja je jedan od razloga problema sa kostima i zglobovima. To su: majoran, bosiljak, hren, čubar, kadulja, metvica, anis, klinčići i đumbir.
2. Fizička aktivnost
Svakodnevna fizička aktivnost ojača kosti i mišice, zbog čega će zglobovi održati primjernu spretnost te se neće ukočiti. Mada je treba pamtiti, da se tijelo prekomjerno ne opterećuje: prekomjerna aktivnost, teški fizički poslovi ili natjecateljski sport mogu izazivati nastajanje degeneracijskih promjena hrskavice. Da bi zglobove održali u dobroj kondiciji, dosta je umjerene tjelovježbe, redovnih šetnja, trka, plivanja ili vožnje bicikla.
3. Briga o primjernim navikama
Problem zglobova može se isto tako pojaviti kao posljedica premora i stresa. Tada nesvjesno počinjemo naprezati mišice, šta vodi ka ograničenju dovoda kisika u noge i te moćnom bolu koljenskih zglobova. Da bi spriječili nastajanje takvih problema, moramo definitivno ograničiti stresne situacije i više brinuti o postizanju emocionalne ravnoteže. Isto tako ćemo zglobove zaščititi ako odustanemo od visokih potpetica, pobrinemo o održanju pravilne tjelesne mase i primjernoj raspodjeli tereta pri podizanju. Bitno je, da kod sebe razvijemo dobre navike koje će pomagati sprečiti oštećenje zglobova tijekom obavljanja svakodnevnih poslova.