Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Bolesti  »  Pneumonija - simptomi i liječenje

Pneumonija - simptomi i liječenje

Objavljeno je u kategoriji Bolesti       
Pneumonija - simptomi i liječenje

Pnemonija godišnje pogađa okolo jedan posto Poljaka, pa je čak u devetnaestom stoljeću često uzrokovala smrt. Danas je upala pluća uglavnom izlječiva bolest ako se rano dijagnosticira.

Obično ju uzrokuje zaraza virusima (npr: ospice, gripe ili rubele) ili bakterijama (Streptococcus, ponekad Staphylococcus), ređe mikroorganizami (Mycoplasma pneumoniae i klamidija). Ovo je obrambena reakcija na infekciju u plućnom parenhimu. Pneumonija puni plućne alveole tekućinom i onda može doći do upale. Infekcija nastaje u izvanbolničkim uvjetima (kod kuće, u školi, na radnom mjestu) ili u bolničkim (ovo se tiče boravka u bolnici zbog druge bolesti više nego 48 sati). Bolnički su uvjeti najopasniji. Stopa smrtnosti je visoka, zbog toga, što se ovo tiče bolesnika u tijeku liječenja, i tako s imunološkim poremećajima. Ovo je posljedica drugih bolesti ili uzimanja lijekova i može oslabiti imunološki sustav. Upala može biti posljedica udisanja prašine i štetnih tvari (klor, fosgen, iperit). Ostali faktori rizika su: starosno doba, pušenje, „nehigijenski” način života, kronične bolesti (dijabetes, ateroskleroza, zatajenje srca).

Znakovi tipične upale pluća su: groznica, kašalj, gnojni ispljuvak pri iskašljavanju, bol pri disanju i otežano disanje, bol u mišićima i zglobovima. Ako groznica traje nekoliko dana, treba potražiti liječničku konzultaciju, a mogu biti potrebni i antibiotici. Osim primanja propisanih lijekova, važna je također zdravstvena njega za bolesnika. Prostorija u kojoj se nalazi bolesnik mora biti dobro ventilirana, osim toga važna je visoka vlažnost zraka (može se koristiti zračne ovlaživače ili vlažne ručnike na radijatorima), preporučuje se trljanje i masiranje prsa s alkoholom  ili može se koristiti kamforno ulje. Ne preporučuje se predugo ležati u krevetu, jer vodoravan položaj nije dobar za ventilaciju pluća. Osim uravnotežene i zdrave prehrane dobro je piti mnogo sokova od voća i povrća.