Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Bolesti  »  Uvećani limfni čvorovi: uzroci, simptomi, liječenje

Uvećani limfni čvorovi: uzroci, simptomi, liječenje

Objavljeno je u kategoriji Bolesti       
Uvećani limfni čvorovi: uzroci, simptomi, liječenje

Ove žlijezde, veličine nekoliko milimetara, su jako bitni dijelovi limfnog sustava jer limfa nosi sve toksine i otrove u bubrege. Natečeni limfni čvorovi mogu biti simptom alarmantnih pojava u organizmu.

Glavne i najopipljivije skupine limfnih čvorova nalaze se na području vrata, uha, donje čelusti, pazuha, prepona, iako svih limfnih čvorova ima nekoliko stotina. Njihove uvećanje znači da se u organizmu razvija bolest, u kojoj se broj limfocita i makrofaga (stanice imunološkog sustava, kojih izvor su limfni čvorovi) povećava da bi mogli odgovoriti na napade bolesti ili patogena. Limfni čvorovi se uvećavaju iz nekih drugih razloga u slučaju tumora, np. u limfomu koji se formira zbog abnormalnog rasta stanica limfnog sustava. Najčešći su uzroci uvećanja: virusi (np. male boginje,rubeola, vodene kozice, hepatitis), bakterije (angina,tuberkuloza, upala srednjeg uha, grla i krajnika itd.), praživotinje (toksoplazmoza) ili gljivice. Parazite, bolesti zubnih tkiva (karijes)ili neke lijekove (antibiotike – sulfonamidi, lijekovi protiv epilepsije itd.) također mogu izazvati uvećanje limfnih čvorova. Ova boljka može isto biti rezultat cjepiva, posebno cjepiva protiv virusnih bolesti.

Upalu limfnih čvorova može se prepoznati na dva načina:

  • žlijezde su mekane, može se ih maknuti pod kožom, pri dodiru se osjeća bol, koža oko limfnih čvorova postaje topla i crvena; takvo upalno stanje straje oko 14-20 dana

  • limfni čvorovi su jako uvećani ( 2 cm ili više), tvrdi su, često su u grupama; ne izazivaju bol ali se mogu srasti sa drugim tkivama; ovo može trajati duže nego 2-3 tjedna i mora biti konzultirano sa liječnikom

U slučaju da su limfni čvorovi uvećeni zbog tumora, ima još visoku temperaturu, bolove, noćno znojenje i gubitak tjelesne težine.

Upalu limfnih čvrova se liječi na nekoliko načina. Veže se antibiotike sa lijekovima protiv bolova i sa protuupalnim sredstvama, koja smanjuju simptome infekcije. Osim toga stavlja se hladne obloge i jede se puno vitamina C, koji poboljšava imunitet. Ako se razvine apsces, vrlo je moguća kirurška intervencija. Bitno je što brže postaviti dijagnozu i krenuti sa liječenjem da se spriječi razvoj bolesti. Imajte na umu da se probleme sa limfnim čvorovima češće pojavljuju kod djece, jer se kod njih limfni sustav formira dok ne navrše 12 godina.