Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Savjeti  »  Uznemirujući efekti menopauze - kako se nositi s njima?

Uznemirujući efekti menopauze - kako se nositi s njima?

Objavljeno je u kategoriji Savjeti       
Uznemirujući efekti menopauze - kako se nositi s njima?

Menopauza, isto kao i prve menstruacije ili ulazak u trudnoću, poseban je trenutak u životu žene. Skupa s njenom pojavom, prekidaju se reproduktivne sposobnosti - tijelo više ne proizvodi jajne stanice.

Kako se pripremiti za klimakterijum?

Neke žene prolaze kroz različite fiziološke promjene gotovo neprimjetno i bez problema. Mogu zbog toga i efekte menopauze ne osjećati tako loše. Obično, međutim, menopauza je vrlo mučno vrijeme. No, i prije početka i za vrijeme, možete spriječiti negativne promjene. Bez sumnje, brz tempo života, funkcioniranje pod visokim stresom, loša prehrana i samo povremene fizičke aktivnosti čine menopauzu još više nepodnošljivom. Trebalo bi unaprijed da se brine o poboljšanju kvalitete života, posebice za redovan sport, miran san i dobru prehranu.

Menopauza zahtijeva pridržavanje povoljnog načina ishrane. Ne bi trebalo biti u njemu previše hrane koja sadrži zasićene masti (uglavnom sadržanih u životinjskim proizvodima). Bolje je da se smanji i kava, cigarete, sokovi, te slatkiši. Preporuča se konzumirati veće količine namirnica bogatih fitoestrogenima - biljka estrogena koje tijelo uzima kao svoje vlastite. One se mogu naći u sjemenkama mahunarki i sjemenkama lana kao i ulju proizvedenom iz njih, pšenici, zobi, kukuruzu i mrkvi.
 

Fitoestrogeni ili HTZ?

Neposredni razlog za simptome koji se osjećaju tijekom menopauze jeste nedostatak estrogena. Dopuna ovih nedostataka omogućuje smanjenje nelagode tijekom menopauze. Postoje dva načina - terapija fitoestrogenima ili nadomjesna hormonska terapija.

Fitoestrogeni, iako stvarnom strukturom nalik na ljudske hormone, ne utječu pretjerano na poboljšanje zdravlja i dobrobiti. Tijelo ih prepoznaje uistinu kao estrogen i veže ih sa neuronima hipotalamusa kao svoje vlastite. Međutim, oni imaju daleko slabiju moć od prirodnih ženskih hormona. Stoga, oni pomažu onim ženama koje pate od učinaka menopauze u manjoj mjeri. Pod uvjetom da ne samo izvlače fitoestrogen iz prehrane, ali i iz gotovih preparata. Količina biljnih hormona u prehrambenim proizvodima je preniska da bismo mogli govoriti o njihovim terapeutskim svojstvima.

Definitivno učinkovitije djelovanje ima nadomjesna hormonska terapija, koja jasno regulira nedostatak estrogena i minimizira mučne simptome menopauze. Usljed njenog djelovanja proizilazi cijeli niz drugih pozitivnih pojava, kao što su snižavanje kolesterola, povećana zaštitu protiv dijabetesa i osteoporoze tipa 2, poboljšanje stanja krvnih sudova i reguliranje krvnog tlaka. Ako se HTZ radi pod liječničkim nadzorom, uz ispravne fiksne doze i prije 60 godina starosti, može se smatrati ne samo učinkovitom, ali i sigurnom.