Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Problemi  »  Peludna groznica - kako se nositi s tim?

Peludna groznica - kako se nositi s tim?

Objavljeno je u kategoriji Problemi       
Peludna groznica - kako se nositi s tim?

Alergijski rinitis, koji se naziva također i peludna groznica ili alergija na pelud, je sezonska bolest koja utječe na ljude koji su alergični na inhalacijske alergene. Podsjeća na običnu prehladu, ali to zahtijeva drugačiji tretman. Koji?

Simptomi peludne groznice

Peludna groznica je vodenasto curenje iz nosa, uz često i serijsko kihanje, crvenilo nosa, suzne oči, natečene kapke i svrbež nosa, očiju, grla i kože lica. Od simptoma prehlade može se razlikovati, uglavnom zbog bolesti očiju, koje su crvene, krvave, otečene, snažno vodenaste i loše reagiraju na sunčevu svjetlost. Osim toga utvrđivanja uzroka peludne groznice olakšava pojava točno u sezoni. Jednostavna šetnja među drvećem ili boravak na livadi aktiviraju peludnu groznicu.

U takvim slučajevima, treba ići kod ljekara specijaliste, ili alergologa koji će kroz odgovarajuće testove kože odrediti na što smo točno alergični. U slučaju nedoumice, izvesti će provokacijska ispitivanja, koja uključuju uvođenje male količine alergena u nos i promatranje simptoma.

Peludna groznica: liječenje

Alergijski rinitis je teško oboljenje. U normalnom funkcioniranju alergičnim ljudima smetaju ne samo katar, ali i ponavljani niz kihanja, svrbeža i otekline lica i uvijek suzne oči. Ponekad se alergija manifestira tako snažno da sprečava normalan san, koncentraciju, fizičku aktivnost i rad. Ako se kod pacijenta također pojavljuje gušenje, suhi kašalj, liječnik može preporučiti spirometrijsku pretragu za potvrdu bronhijalne astme. Inhalacijski alergije se prvenstveno odnose na djecu i mlade ispod 20 godina. Njihova nazočnost povećava opasnost od pojave astme.

Liječenje alergijskog rinitisa se bazira na davanju antihistaminika i dekongestanata za krvne žile u nosu. Nažalost, antihistaminici mogu, uzrokovati probleme s koncentracijom i dovesti do povećane pospanosti. S druge strane, kapi ili sprejevi za nos nisu pogodni za dugoročno korištenje jer oni uzrokuju nosnu kongestiju. Stoga je najučinkovitije rješenje čini se, terapija glukokortikoidima. Oni su potpuno sigurni i apsorbiraju se u minimalnom stupnju bez uzrokovanja nuspojava. Ograničavaju štetne simptome. Trudnice i mala djeca trebaju koristiti lakše lijekove. Međutim, ako su alergije popraćene simptomima astme koriste se protuleukotrienski lijekovi.