Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Problemi  »  Replantacija zuba

Replantacija zuba

Objavljeno je u kategoriji Problemi       
Replantacija zuba

Replantacija se obično ne izvodi kod izbijanja mliječnog zuba, zbog razmjerno kratkog vremena koji će taj zub ostati u ustima do rasta trajnog nasljednika, te dodatne traume za malo dijete.

Prilikom traumatskih

ozljeda u području lica i usne šupljine, može doći do potpunog izbijanja zuba iz njegovog ležišta u kosti. Takvu ozljedu nazivamo avulzija zuba. Avulzija je najčešća u dječjoj dobi, i to od 2 do 4 godine kod djece sa mliječnim zubima, a kod djece sa trajnim zubima između 6 i 10 godine života. Djeca hiperaktivnog ponašanja su znatno podložnija nastanku ovakve ozljede. Oponašanjem odraslih čine radnje bez obzira na vlastitu fizičku sposobnost. Zub koji je izbijen iz kosti moguće je vratiti na njegovo mjesto - što nazivamo replantacijom.Uspjeh replantacije ovisi o tome u kakvom je stanju zub i koliko je vremena zub izvan kosti. Replantacija se obično ne izvodi kod izbijanja mliječnog zuba, zbog razmjerno kratkog vremena koji će taj zub ostati u ustima do rasta trajnog nasljednika, te dodatne traume za malo dijete. Izbijanje zuba obično izaziva nagla i neočekivana ozljeda, koja najčešće uključuje i krvarenja u području lica i usta. Takav izgled djeteta toliko zaokupi roditelja da niti ne pregleda ozljede u ustima prije dolaska u stomatološku ordinaciju. Često se dešava da izbijeni zub ostane na mjestu nezgode, pa se po njega mora naknadno vratiti. To produžuje vrijeme koje zub provede izvan usta i smanjuje uspjeh replantacije. Još je gora situacija ako se izbijeni zub baci misleći da više nije od koristi. Optimalno vrijeme za uspjeh replantacije je 30 minuta, a zubi koji su 2 i više sati proveli izvan kosti, naknadno pokazuju veliku sklonost razgradnji korijena.

 

Osim toga,

vrlo je bitno na koji se način izbijeni zub prenosi do stomatološke ordinacije. Zub treba zaštiti od isušivanja. Najbolji način prijenosa zuba je da se on odmah vrati u svoje ležište u kosti. Ako se roditelji telefonski jave nakon ozljede treba ih uputiti da zub isperu pod mlazom hladne vode, držeći ga za krunu, zub vrate u njegovo mjesto u kost, te hitno dođu u ordinaciju. Ako to nije moguće, poželjno je da dijete zub stavi u usta, tj. ispod jezika ili u obraz. Ako priroda ozljede ne dozvoljava ovakav prijenos, poželjno je zub donijeti u čaši mlijeka, blago zasoljenoj vodi ili maramici namočenoj u fiziološku otopinu ili vodu. Zub nikako ne smije biti pohranjen na suhom. U stomatološkoj ordinaciji je potrebno doneseni zub pripremiti za replantaciju. Zub treba isprati fiziološkom otopinom ako je zagađen, te što prije izvesti replantaciju. Treba izbjegavati bilo kakvu manipulaciju korijena. Zub se polagano umeće u njegovo ležište u kosti, dok se ne izjednači u ravnini sa susjednim zubima. Vraćeni zub potrebno je fiksirati kako bi se osiguralo cijeljenje i učvršćivanje zuba u kosti, što se postiže različitim vrstama žičanih splintova ili splintova izrađenih od materijala za ispune. Općenito je prihvaćeno da imobilizacija zuba traje 7 do 10 dana. Za vrijeme trajanja imobilizacije pacijentu se preporuča uzimanje mekane hrane, što isključuje korištenje replantiranog zuba.

Izvor