Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Bolesti  »  Nepobjedivi AIDS

Nepobjedivi AIDS

Objavljeno je u kategoriji Bolesti       
Nepobjedivi AIDS

AIDS je jedna od onih bolesti na koje moderna medicina nemoćna. Statistički podaci pokazuju da se svaki dan u svijetu zarazi HIV-om 6 tisuća ljudi.

AIDS ili sindrom stečene imunodeficijencije (ANG, sindrom stečene imunodeficijencije), uvijek je posljedica zaraze HIV-om. Nisu svi, međutim, nositelj virusa bolesni od AIDS. Indikatori zaraze za mnogo godina mogu ostati nezapaženi, ako se simptomi ne pojavljuju.

Simptomi

AIDS deregulira ljudski imunološki sustav i stoga dovodi do mnogo veće nego prosječne osjetljivosti organizma na zarazne bolesti, virusne, bakterijske, gljivične i rak. Simptomi se otkrivaju i stalnim ponavljanjem upale pluća, neurološkim poremećajima, više od 10 posto mršavljenja, teškom slabošću, kroničnim proljevom, kroničnom groznicom, pa čak i mentalnim poremećajima.

Kako dolazi do HIV infekcije?

HIV infekcija se javlja:

* Seksualnim kontaktom,

* Transfuzijom zaražene krvi,

* U maternici ako je majka nositelj virusa,

* Zbog upotrebe nesterilnih iglala.

Da bi se zaštitili od infekcija, trebamo koristiti visokokvalitetne kondome, izvoditi operaciju transfuzije samo kad darivatelj krvi je testiran na HIV i izbjegavati ubrizgavanje u vene bilo koje tvari izvan zidina sigurnih medicinskih centara.

(Ne) siguran seks

Nisu svi tipovi seksa podjednako predstavljani kao rizik od zaraze HIV-om. Najrizičniji je analni odnos (na obje strane). Vaginalni je više rizičan kod žena nego kod muškaraca. S druge strane, oralni seks, sve do nedavno, smatrao se relativno sigurnim i u svjetlu znanstvenih istraživanja dokazuje se prilično visokim rizikom, posebno za osobe čija su usta imala kontakt sa sjemenom ili krvi muškarca koja sadrži virus.

Podsjetimo da je u Poljskoj rade objekti za savjetovanje i dijagnostiku, u kojem se anonimno i besplatno možemo testirati na prisutnost HIV-a u tijelu.