Nalazite se ovdje: Zdravlje i ljepota  »  Pretrage  »  Neurološki testovi - na čemu se zasnivaju?

Neurološki testovi - na čemu se zasnivaju?

Objavljeno je u kategoriji Pretrage       
Neurološki testovi - na čemu se zasnivaju?

Neurološki pregled postaje neophodan kada se pojave problemi s funkcioniranjem živčanog sustava. Oni služe za identifikaciju uzroka pacijentovih simptoma, a nakon toga - o suzbijanju.

Poremećaji u funkcioniranju živčanog sustava očituju se na različite načine. rezultiraju npr. naglim gubitkom svijesti, izmijenom svijesti i percepcije, parezom, glavoboljom, teškoćama u održavanju ravnoteže i mnogim drugim slabostima. Ovi simptomi ne moraju uvijek ukazivati na problem sa pravilnim funkcioniranjem živčanog sustava, ali ako se ne može uspostaviti nikakav drugi razlog, trebali biste razmisliti o zastojima neurološke naravi. Savjetovanje sa stručnjakom treba ukloniti sve nedoumice.

Kako ide neurološki pregled?

Svaki neurološki pregled počinje s medicinskom povijesti, što se naziva također subjektivnom studijom. Takav je uvod uzimanje od pacijenta što više informacija o njegovom općem zdravstvenom stanju i njegovim simptomima. Omogućuje često isključivanje pogrešne pretpostavke i i vodi medicinsku pomoć u pravom smjeru.

Nakon toga,provodi se fizikalni pregled (fizički). Prvo se pregleda glava, kasnije ostali dijelovi tijela (važno držati na pravom putu - od vrha do dna, tako da je studija završava u donjim ekstremitetima). U početku, pacijent je ispitan u horizontalnom položaju, a onda stoji, potom u pokretu. Liječnik upozorava na položaj cijelog tijela i prisutnost nehotičnih pokreta. Obraća se pacijentu da se provede određen broj standardnih pokreta, da vidi da li mu predstavlja njihovo izvršenje bilo kakve poteškoće. Koristi poseban čekić u kontekstu refleksa tetive.

Nakon završetka fizičkih pregleda dolatzi vrijeme za početne dijagnoze. Na temelju prikupljenih podataka, liječnik kompletira hipotezu u vezi s uzrocima nastajanja simptoma kod bolesnika. Aparati za istraživanje, što predstavlja sljedeću fazu, omogućuju provjeru točnosti dijagnoze. To se izvodi pomoću specijalizirane opreme i uključuje: CT glave, encefalograficzne studije, testova na krv i biokemiju.